Mijn eigen voice-over studio

Nog niet zo heel lang geleden zat een stemacteur praktisch de hele dag op de weg. Hij reed van studio naar studio om zijn opdrachten uit te voeren. Toen ik in 2000 startte als freelance voice-over begon dat net een beetje te veranderen.

Het opkomende internet maakte het eenvoudiger om opnames vanuit de ene studio naar de andere te versturen. Stemmen met een eigen studio hadden dus een streepje voor op de andere stemmen – tenminste als hun opnames van goede kwaliteit waren en ze zichzelf konden regisseren.

Mijn eerste investeringen waren dan ook een goede microfoon en voice processor: respectievelijk een Røde NT2 en een Symetrix 528 E. De hoogst haalbare kwaliteit binnen mijn beperkte budget.

Ook kocht ik een iMac en nam een internetabonnement. Omdat het versturen van de opnamen nog niet zo heel snel ging over die telefoonmodems, was het noodzakelijk zuinig te zijn met het te versturen materiaal. De beste takes, strak gesneden.

Mijn spreekcel bestond in mijn eerste jaar nog uit een stoel bovenop mijn bureau, met veel kussens tussen de poten en een deken om het geheel af te dekken.

In mijn volgende woning creëerde ik een stille ruimte in een inloopkast, met veel dikke gordijnen rondom. Tijdens het inspreken moest het doodstil zijn in en rond het huis, dus stekker uit de wasmachine en vrouw en kinderen de deur uit.

Van dikke gordijnen naar dikke muren

Inmiddels wonen we in onze derde woning. Ik werk vanuit een solide geluiddichte spreekcel, die op mijn specificaties is gebouwd door een aannemer.

Het is een box-in-box constructie: de buiten- en binnenmuren maken geen contact met elkaar, op een dikke laag schuim en isolatie na. Zo voorkomen we dat trillingen doordringen tot in de spreekcel.

De ruimte is – van bovenaf gezien – in een diamantvorm gebouwd, zodat er geen muren recht tegenover elkaar zitten en geluiden heen-en-weer kunnen kaatsen.

De microfoon en voice processor uit het begin van mijn carriere zijn nog altijd de basis van mijn thuisstudio. Nog regelmatig krijg ik van opdrachtgevers enthousiaste reacties op de geluidskwaliteit van mijn opnames. Hoewel mijn budget inmiddels groot genoeg is voor een dure Neumann of andere chique microfoon, geef ik toch de voorkeur aan duurzaamheid en de vertrouwde kwaliteit van mijn microfoon. Never change a winning team!

 

Technisch: alle lampjes en knopjes

Voor de liefhebbers is hier mijn gear list: in mijn spreekcel hangt een Røde NT 2 microfoon aan een Yellowtec MiKA microfoon arm.

Het signaal wordt versterkt en (licht) voorbewerkt door een Symetrix 528 E. Mijn hoofdtelefoon is een beyerdynamic DT 770 pro, het signaal komt uit een Behringer Powerplay Pro-XL hoofdtelefoonversterker.

Mijn monitor, toetsenbord en muis zijn aangesloten op mijn mac mini met Protools 12 in mijn werk- annex ‘controlekamer’.

Daar staat ook een Command|8 van Digidesign, een mengtafel die ik graag gebruik bij mixageklussen.

Voor de afluistering vertrouw ik vooral mijn Genelec 8040A speakers – maar ik check de mix altijd ook nog even op een zoveel mogelijk andere luidsprekers.

 

Maar het hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn

Voor een gewoon goede voice-over opname heb je al die toeters en bellen eigenlijk niet nodig. Voor onderweg en op vakantie heb ik een eenvoudige USB microfoon die heel redelijke opnames produceert.

Tussen wat kussens en onder een deken spreek ik mijn tekst in op mijn iPhone. Het materiaal snij ik strak, om de data beperkt te houden.

Als je het zo bekijkt is er in al die jaren eigenlijk helemaal niet zo veel veranderd…